Öppet idag
11-16

Vad är en brigad

För dig om inte gjort lumpen kan brigad vara ett helt nytt begrepp. Så vad är då en brigad egentligen? Jo, det enkla svaret är att det är en enhet på ca. 5000 soldater. Alla dessa soldater är indelade i grupper som är bra på olika saker, t ex transport, sjukvård, förplägnad (mat alltså) och logistik. Tillsammans arbetar de mot ett gemensamt mål och klarar sig flera dygn utan påfyllning av t ex mer mat eller materiel. Andra, mindre, militära enheter är grupp, kompani och pluton. En brigad består av många av dessa enheter tillsammans. 

Det där visste jag väl redan, tänker du som har gjort lumpen. Plättlätt! Här kommer därför en fördjupning för dig.

En självständig stridenhet

Den moderna brigaden som i huvudsak tillkom efter 1948 års försvarsbeslut, var en självständig stridsenhet på 6 000 man och bestod av trupp och utrustning från huvudsakligen arméns truppslag.

Stommen i den svenska armén

Grundkonceptet var infanteribrigaden (IB) med 3-4 skyttebataljoner, en artilleribataljon, luftvärnskompani, en ingenjörbataljon, en underhållsbataljon samt diverse spanings-, stabs- och sambandsförband. Brigaden var stommen i den svenska armén under hela kalla kriget och vidareutvecklades under varje decennium. Det var också i antalet brigader som arméns fältförbands styrka räknades.

Tre huvudlinjer

Totalt sett fanns det som mest 37 brigader vilka utvecklades i tre huvudlinjer. Infanteribrigaden bedömdes vara huvudsakligen lämpad för strid i den skogsbeväxta och kuperade terräng som vi har i större delen av landet. I södra Sverige med dess öppna terräng utvecklades pansarbrigader med stridsvagnar och pansarskyttefordon och i norra Sverige organiserades från 1960-talets början fem norrlandsbrigader med översnökapacitet för strid i övre Norrland.

Sommarlov

I år har vi två spännande sommarlovsaktiviteter här på museet, en klurig tipspromenad för våra yngre besökare och intressanta guidade turer för de lite äldre besökarna. 

Guidning

En guidad tur ger dig en ännu häftigare upplevelse av museet. Våra guider anpassar såklart guidningen efter era önskemål.

Skjutsimulatorer

Kom närmare soldatlivet genom att utmana kompisarna på skyttetävling. Våra två skjutsimulatorer är en del av utställningen och ingår i entrépriset.

Utställningar

Hos oss finns få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Vi tror på att det är genom att testa själv som man lär sig nya saker bäst. Oavsett ålder.

Fordonen på innergården

På vår innergård finns en massa spännande militärfordon.

Tillfälliga utställningar

KVINNA - Från högaffel till AK 5, en utställning med kvinnan i fokus genom 400 år av militärhistoria. 

Basutställning

Följ med på en tidsresa från 1945-1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige.