Öppet idag
11-16

För skolan

Bygg en ficklampa, träffa en riktig militär eller diskutera kalla kriget i vår utställning. Brigadmuseums skolprogram uppmuntrar till nyfikenhet och låter eleverna arbeta praktiskt med olika uppgifter. Självklart kan du även besöka museet på egen hand med klassen. En tipspromenad som eleverna kan gå på egen hand finns att ladda ned här.

Våra skolprogram

Vi erbjuder tre olika skolprogram, F-3, 4-6 och högstadiet/gymnasiet. Alla program är kopplade till läroplanen och dessutom finns färdiga lektionsplaneringar att ta del av för dig som lärare. Lärarhandledningarna finns som länk under varje program nedan. 

ÅK F-3

Vi arbetar i halvklass under ledning av en museipedagog. Ena gruppen arbetar med att läsa kartor samtidigt som de utforskar utställningen och andra gruppen får möta en riktig militär i vår kreativa hörna Barnens Militärkök. Vi byts därefter av, båda grupperna får göra båda sakerna.

Lärarhandledning åk F-3

ÅK 4-6

Fokus för åk 4-6 är teknik. Eleverna arbetar i halvklass under ledning av en museipedagog och får tillsammans bygga broar och ficklampor. Detta kopplat till teknikens betydelse för samhällsutvecklingen och militärhistorien.

Lärarhandledning åk 4-6

ÅK 7-9 OCH GYMNASIET

Högstadiet och gymnasiet utgår från samma program men jobbar naturligtvis utifrån gruppens förkunskaper och önskemål. Vi arbetar interaktivt med museets utställning kopplat till historia och samhällskunskap. Eleverna får till exempel känna på hur det var att hamna på olika sidor av Berlinmuren, testa ett kul quiz om kalla kriget och diskutera sin egen syn på värnplikten. 

Lärarhandledning åk 7-9 och gymnasiet

TID

Skolprogrammet tar 1,5 h för förskoleklass till och med åk 6. För högstadiet och gymnasieskolan tar programmet drygt 1 timme. Klassen får gärna stanna längre och utforska utställningen ännu mer efteråt. Vi går inte igenom hela museet under skolprogrammet, flera rum finns kvar att upptäcka.

PRIS

500 kr/guide. Lärare går naturligtvis in gratis. 

 

 

Hör gärna av dig om du har frågor!

skolklass på brigadmuseum

Sommarlov

I år har vi två spännande sommarlovsaktiviteter här på museet, en klurig tipspromenad för våra yngre besökare och intressanta guidade turer för de lite äldre besökarna.